Open water zwemmen

Alle informatie over het open water zwemmen.

Ook in 2022 kan in Nederland, na een (in)spannend binnen seizoen, weer voor het ‘ruime sop’ gekozen worden. In juli, augustus en september kunnen zwemmers en toeschouwers weer buiten terecht voor diverse wedstrijden. Voor de Brabantbekerzijn dit jaar 5 wedstrijden geselecteerd, waar we met Thalassa naar toe gaan.
Zwemmen in buitenwater is terug gaan naar de bron van het zwemmen, in plassen, kanalen, havens en sloten. En naast het zwemmen in open water is er volop tijd om te genieten van dat zomerse gevoel: lekker uitrusten in het gras of het zand, langs het kanaal of op de kaai met goed zicht op de zwemwedstrijden.

Wat is open waterzwemmen?

Je zwemt in een plas, een kanaal, haven of sloot. Er wordt met boeien een baan uitgelegd, die meestal zo’n 500 tot 750 meter lang is. De afstanden variëren van 250 meter voor de allerjongsten tot 1 kilometer voor de senioren. Per programmanummer starten alle deelnemers tegelijk in een groep. Je hoeft niet elke 25 of 50 meter een keerpunt te maken, maar je hebt de ruimte! Juryleden staan, net zoals bij de wedstrijden in zwembaden, bij de finish om de tijden te noteren. Maar ze kijken ook toe vanuit bootjes, die de zwemmers op het water volgen. Bij sommige wedstrijden wordt gezwommen met elektronische tijdwaarneming door middel van polsbandjes met daarin een chip. Natuurlijk is er veel aandacht voor de veiligheid van de deelnemers. Daarom zijn er ook boten van de reddingsbrigade aanwezig en soms bijvoorbeeld ook duikers.

Waarom is open waterzwemmen leuk?

Je zwemt heerlijk buiten, lekker in de buitenlucht. Je gaat de uitdaging aan om het water te bedwingen (ja, zo kan dat voelen!). Je bent met je clubgenoten een echt dagje uit aan de waterkant (tussen de programma’s door even wat spelen of wat rondkijken kan ook). En langs de waterkant maak je gemakkelijk contact met zwemmers van andere verenigingen.

Vooroordelen over open waterzwemmen:

“Zwemmen in open water is vies…” Onzin! Er wordt alleen gezwommen in goedgekeurd zwemwater dat regelmatig op kwaliteit gecontroleerd wordt. “Het water is altijd koud…” Koud? Koud? Op de Noordpool is het koud! “Kou zit tussen je oren”, zo wordt wel vaker gehoord. Soms kan het water aan de frisse kant zijn, maar het voldoet altijd aan de minimumeisen wat temperatuur betreft (dat is reglementair bepaald met het oog op de gezondheid van de deelnemers!). “Zwemmen in open water is eng…” Natuurlijk zijn de omstandigheden in open water anders dan in een zwembad, dat is nu juist een deel van de charme van open waterzwemmen. Er wordt altijd gezorgd voor de veiligheid.

Agenda en leeftijdsbepalingen

We wachten weer op seizoen 2022. Info over deze wedstrijden kun je vinden via de website van de KNZB.

Caps

Als je van plan bent meerdere wedstrijden te zwemmen is het verstandig om een cap te kopen via de vereniging. Deze kost Eur 10,20 en kun je bestellen door een e-mail te sturen naar wedstrijdzwemmen@zvthalassa.nl .

 

Wetsuits

Of je nu wel of niet een wetsuit mag/moet gebruiken bij open water wedstrijden, lees je door hier te klikken.