Waterpolo

Thalassa heeft een actieve waterpolo afdeling die bestaat uit drie competitie-spelende teams: twee herenteams en een damesteam. Daarnaast hebben we een groep zeer jeugdige jongens en meisjes die nog niet zo ver zijn dat ze al aan wedstrijden mee kunnen doen maar wel fijn met de beginselen van het waterpolo bezig zijn.

De teams

De twee Thalassa herenteams spelen succesvol in de eerste en derde klasse van regio Zuid. Heren 1 (zie foto onder) richt zich vooral op goed presteren, bij Heren 2 gaat het er allemaal iets vrijblijvender aan toe. Het belangrijkste voor beide teams is het plezier in het spelletje, en dat hebben ze zeker!
De Thalassa dames vormen samen met De Punderman uit Asten een combinatieteam en spelen als DePunderman Dames 1 in de 3e klasse. Het kost de dames nog wat moeite om de aansluiting met de middengroep echt te maken maar ze worden steeds sterker. Dit dames van dit team trainen in principe bij hun eigen vereniging maar hebben ook de gelegenheid om een keer per week gezamenlijk te trainen; een voorwaarde om elkaar ook tijdens de wedstrijd te kunnen vinden.

Trainingen en wedstrijden 

In het algemeen trainen de wedstrijdteams twee keer per week en in het wedstrijdseizoen spelen ze ongeveer 20 wedstrijden. Er wordt getraind in zwembad De Smelen in Geldrop en de dames uit het combinatieteam trainen soms nog wat extra in zwembad De Schop in Asten. Omdat het bad in Geldrop te ondiep is om wedstrijden te mogen spelen wijken we daarvoor uit naar zwembad De Wissen in Helmond.

Officials

Om wedstrijden te mogen spelen moet de vereniging ook in scheidsrechters en wedstrijdfunctionarissen voorzien. De wedstrijdfunctionarissen houden o.a. het scoreverloop en de zware overtredingen bij. Daarnaast houden ze de werkelijke speeltijd in de gaten en kijken ze of er goed gewisseld wordt. Van iedere speler van 16 jaar en ouder verwachten we dat ze de basiscursus scheidsrechter volgen; op die manier verdelen we de taken een beetje en het is een hele goede manier om de spelregels goed te leren kennen. Als basisscheidsrechter mag je vervolgens drie of vier keer per jaar bij een thuiswedstrijd van een van de andere teams achter de jurytafel plaatsnemen en je mag wedstrijden van de allerjongste poloërs fluiten.

Als je wilt kun je daarna nog de vervolgopleidingen voor scheidsrechter gaan volgen. Als scheidsrechter fluit je in het begin vooral de lagere niveaus zoals de pupillen en de aspiranten. Dit is bijzonder dankbaar werk; je maakt het ook voor andere waterpoloërs mogelijk om op een leuke manier hun sport te bedrijven. Daarnaast stel je je eigen teamgenoten in de gelegenheid om te blijven spelen; iedere vereniging is namelijk verplicht om per twee teams een scheidsrechter te hebben.

Waterpolocommissie

Om alle teams lekker te laten spelen en ook nog wat speciale activiteiten te organiseren is er ook nog de waterpolocommissie. Deze commissie regelt alles wat te maken heeft met de competitie, huur van het wedstrijdbad, inschrijven voor cursussen, toernooitjes, materialen, de teamindeling en ze onderhouden de contacten met De Punderman en andere verenigingen. De commissie komt regelmatig bijeen en legt verantwoording af aan het Thalassa bestuur. De polosecretaris is het aanspreekpunt als er vragen of opmerkingen zijn; dit kan het beste via e-mail op polosecretaris@zvthalassa.nl.