Wedstrijden

Alle regels en voorschriften om deel te nemen aan wedstrijden.

Deelnemen

Om aan wedstrijden te mogen deelnemen, moet er een startvergunning worden aangevraagd bij de KNZB, waarbij je een startnummer krijgt. Om jonge zwemmers en zwemsters te beschermen tegen overbelasting en om de indelingen tijdens wedstrijden voor iedereen duidelijk te maken, zijn een aantal reglementen geformuleerd aangaande leeftijdsbepalingen en leeftijdsbeperkingen. Voor de reglementen, klik hier.
Als je trainer heeft bepaald dat je geen beginner meer bent en er een startvergunning voor je is aangevraagd, wordt je geacht deel te nemen aan minimaal alle competitiewedstrijden en de clubkampioenschappen.
De zwemcommissie bepaalt aan welke wedstrijden we deelnemen. Welke dat zijn, wanneer en waar die zijnen of je eraan mag deelnemen kun je vinden in het wedstrijdenrooster: seizoen 2023-2024.

 

Nationale zwemcompetitie

De Nationale Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten deel kunnen nemen aan deze competitie, zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Om dit te bereiken is de Nationale Zwemcompetitie opgedeeld in drie Regio niveaus en vier Landelijke niveaus.
Thalassa zwemt in de Regio Zuid B klasse.
De Nationale zwemcompetitie bestaat uit vijf ronden (wedstrijddagen). De KNZB heeft uitgebreide informatie op hun website.

 

Overige wedstrijden

Naast de wedstrijden in de nationale competitie kun nog meer wedstrijden zwemmen. Elk jaar maken we een keuze uit de wedstrijden die in onze regio (of daarbuiten) georganiseerd worden.
In seizoen 2022- 2023 hebben we bijvoorbeeld aan de volgende wedstrijden deelgenomen:

 

Kampioenschappen

Om deel te mogen nemen aan kampioenschappen dien je onder een bepaalde tijd te zwemmen. Deze tijd noemen we een limiet. Welke kampioenschappen er zijn en welke limieten je daarvoor moet zwemmen kun je vinden op KNZB zuid voor de Regionale en op
KNZB voor de Nationale en Internationale Kampioenschappen.

Clubkampioenschappen

Op de laatste zondag voor Kerstmis worden de Clubkampioenschappen gezwommen. Alle leden van Thalassa, dus niet alleen de wedstrijdzwemmers, mogen dan proberen de snelste zwemmer van de vereniging te worden, uiteraard verdeeld per leeftijd en geslacht. Naast medailles zijn er dan ook 2 bekers te winnen, nl. voor de allersnelste 50 meter vrije slag en voor de beste allrounder.

Aanmelden/afmelden

Voor de competitiewedstrijden en de clubkampioenschappen wordt je automatisch ingeschreven. Indien je echt niet kunt deelnemen, dien je je af te melden via het afmeldformulier, die je kunt vinden bij de bewuste wedstrijd in het rooster. Doe dit uiterlijk 14 dagen voor de wedstrijd, zodat bij het maken van de opstelling daar rekening mee gehouden kan worden. Doe je dit later, gebruik dan niet het afmeldformulier, maar stuur een e-mail naar wedstrijdzwemmen@zvthalassa.nl. Ook zullen dan de inschrijfkosten en de KNZB-boete betaald moeten worden. Daarvan krijg je automatisch een rekening.
Voor alle overige wedstrijden dien je je aan te melden via het aanmeldformulier, die je kunt vinden bij de bewuste wedstrijd in het
rooster. Let goed op de uiterlijke inschrijfdatum, die ligt meestal zo’n 2 weken voor de wedstrijddatum.
Ben je genoodzaakt om minder dan 48 uur voor de wedstrijd af te melden, doe dit dan telefonisch: bij Michiel Klaren (06-82000650). Op de dag zelf moet je bij de ploegleider telefonisch afmelden. Wie er als ploegleider meegaat kun je vinden in het rooster bij de bewuste wedstrijd.

 

Vervoer

We verzamelen altijd bij de Smelen. Is dit erg om voor je of heb je goede andere redenen om niet naar de Smelen te komen, meld dit vooraf bij de ploegleider, zodat we niet op je wachten bij de Smelen. Wie de ploegleider is, vind je bij de bewuste wedstrijd in het rooster .
Voor alle wedstrijden zal zelf gezorgd moeten worden voor vervoer. Aangezien we bij de Smelen verzamelen, kan daar gekeken worden of we met minder auto’s kunnen rijden.

Meenemen

Wat moet je meenemen naar een wedstrijd:

  • Liefst meerdere stukken strakke zwemkleding (voor inzwemmen en elk zwemnummer)
  • Thalassa t-shirt
  • Meerdere handdoeken (je moet meerdere keren afdrogen, nat = koud, moet juist warm)
  • Badslippers
  • Thalassa badmuts, te koop voor € 5,00 bij badmuts@zvthalassa.nl
  • Zwembril
  • Trainingsbroek
  • Boek/E-reader, spel/mobiel/tablet/gamecomputer, huiswerk
  • Eten/drinken: thuis goed eten, tijdens de wedstrijd niet eten. Voedsel geeft energie, maar kost ook energie om te verteren, dus zorg dat het verteren klaar is voordat je moet zwemmen. Je mag wel drinken, mag sportdrank zijn. Wil je toch iets eten, neem dan licht verteerbaar eten mee, zoals een banaan of een liga.

 

Uitslagen

Zodra de uitslagen bekend zijn, worden ze zo snel mogelijk op de website gezet, in het rooster bij de desbetreffende wedstrijd. Kun je daar niet op wachten kijk dan op onderstaande website: Swim_rankings KNZB